Узагальнення й систематизація сучасних наукових досліджень із питання вдосконалення програмно-методичного забезпечення процесу фізичного виховання студентів - Кузнєцова, Олена Тимофіївна; Kuznetsova, Elena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Для створення цілісної методичної системи застосування оздоровчих технологій у процесі фізичного виховання студентів потрібно виявити загальні механізми впровадження оздоровчих технологій в освітній простір вищих навчальних закладів, показати можливість їх використання при засвоєнні різних розділів навчальної програми. Зробити це без систематизації сучасних наукових досліджень із питання вдосконалення програмно-методичного забезпечення процесу фізичного виховання студентів неможливо. Аналіз спеціальної наукової літератури свідчить, що одним із центральних складників методичної системи є програмно-методичне забезпечення, яке завжди спрямовувалося на виконання широкого комплексу освітніх, виховних, оздоровчих і розвивальних завдань, виконання яких здійснюється за рахунок обов’язкових форм, факультативних і самостійних занять з урахуванням інтересів, побажань, здібностей та індивідуальних особливостей організму студентів. Система фізичного виховання досліджуваних потребує вдосконалення задля підвищення її ефективності. Невисокий рівень фізичного розвитку й неоднорідність фізичної підготовленості молоді одного віку, зростання кількості студентів, яких за станом здоров’я для занять фізичним вихованням відносять до спеціальної медичної групи, хаотичне впровадження в навчальний процес технологій, методик, програм оздоровлення, що не мають наукового обґрунтування, стали передумовою для розробки та експериментальної перевірки інноваційних авторських програм із фізичного виховання. For creation of the integral methodical system of application of health technologies in the process of students’ physical education it is necessary to find out the general mechanisms for the implementation of health technologies in educational space of higher educational institutions, to show the possibility of their using for mastering of different sections of the curriculum. Doing it without studying the trends of formation and prospects of subsequent development programmatic normative providing of process of physical education of higher school is impossible. The analysis of the special scientific literatureshows thatone of the central componentsof the methodical systemis the programmatic-methodicalproviding, which is always directed at solving a widecomplexof educational, health and developingproblems, the implementation of which is carried out by obligatory forms,elective and independent classes taking into account the interests, wishes,capabilities and individual features of students’ organism. The system of students’ physical education needs improvement with the purpose of increase of its efficiency.The low level of students’ physical development, the heterogeneity of thepreparedness of young people of one age,growing number of students,which for health reasons for physical educationare referred to special medical group,chaotic introduction in the educational processtechnologies, methods,rehabilitation programs, which do not have a scientific ground, became pre-condition for development and experimentalverificationof author programs of physical education.
Generalization and Systematization of Modern Scientific Researches on the Perfection of Programmatic Methodical Providing of Process of Students’ of Physical Education
Keywords: методична система; програмно-методичне забезпечення; студенти; експериментальні програми; methodical system; programmatic methodical providing; students; experimental programs