Використання соціальних мереж instagram, tiktok для розвитку англомовної комунікативної компетентності у навчанні усного мовлення в базовій школі - Трушевська, Олександра Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджено як соціальні мережі Instagram та TikTok допомагають у розвитку англомовної комунікативної компетентності, яка включає в себе знання граматики та лексики, вміння спілкуватися усно, розуміти мовлення на слух, читати та писати. Актуальність пропонованого дослідження зумовлена необхідністю адаптації традиційних методів навчання до сучасних умов, зокрема, використовуючи інноваційні технології та інтерактивні ресурси. Дослідження цієї теми сприятиме розумінню переваг використання соціальних мереж на уроках англійської мови та подальшому розвитку методів навчання в цій сфері. Метою даної магістерської роботи є розкриття можливостей використання соціальних мереж Instagram, TikTok для розвитку англомовної комунікативної компетентності учнів базової школи, а також виявлення впливу цифрових технологій на якість та ефективність навчання англійської мови. Об'єктом дослідження є сам процес розвитку англомовної комунікативної компетентності учнів базової школи. Предметом даної магістерської роботи є вивчення методики використання соціальних мереж Instagram, TikTok для розвитку англомовної комунікативної компетентності учнів базової школи. Для досягнення поставлених завдань використовувались такі методи дослідження: аналіз наукової літератури, метод узагальнення та систематизації інформації, анкетування, спостереження, тестування, порівняльний аналіз, а також експериментальні методи. Наукова новизна отриманих результатів полягає в розробленні методики використання соціальних мереж Instagram, TikTok для розвитку англомовної комунікативної компетентності учнів базової школи, яка ґрунтується на принципах комунікативності, автентичності, інтерактивності та мотивації; визначенні оптимальних форм, методів та прийомів роботи з соціальними мережами Instagram, TikTok, які сприяють розвитку усного мовлення учнів; доведенні експериментальним шляхом ефективності розробленої методики, яка сприяє значному розвитку англомовної комунікативної компетентності учнів базової школи, зокрема їхніх навичок говоріння, аудіювання, лексики, граматики та вимови. Теоретична значущість праці полягає в тому, що пропонована магістерська робота допоможе розширити теоретичні знання про методи та засоби розвитку англомовної комунікативної компетентності учнів базової школи. Результати дослідження сприятимуть покращенню методів навчання та окреслюють важливі вказівки для вчителів та здобувачів освіти, які прагнуть покращити процес вивчення англійської мови за допомогою соціальних мереж. Практичне значення дослідження полягає в тому, що розроблена методика може бути використана вчителями англійської мови для розвитку усного мовлення учнів базової школи.
Keywords: комунікативна компетентність; інтерактив; соціальні мережі Instagram та TikTok; гейміфікація; усне мовлення; challenge