ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЧИННИКІВ ОСОБИСТІСНОГО ТА МІЖОСОБИСТІСНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ЧЛЕНІВ СІМЕЙ, ЩО МАЮТЬ ПРОБЛЕМНИХ ДІТЕЙ ЗА КРИТЕРІЄМ СІМЕЙНОГО СТАТУСУ - Мушкевич, Мирослава (My University, 2019)
У статті представлено емпіричне дослідження особистісних та міжособистісних чинників членів сімей, що мають проблемних дітей за критерієм сімейного статусу – повна чи неповна сім`я. За допомогою стандартизованих методик на вивчення акцентуацій характеру особистості, особистісних особливостей, батьківського ставлення, аналізу сімейних взаємин та статистичного аналізу визначені середні значення чинників особистісного та міжособистісного функціонування членів сімей, що мають проблемних дітей; виділені їхні достовірні відмінності у рівнях вираження виділених чинників. Підкреслено, що представники з неповних сімей, порівняно з повними, більшою мірою сповідують потуральну стратегію виховання дитини з елементами підвищеної протекції. Визначено, що у членів неповних сімей, на відміну від членів повних сімей – вищий ризик прояву іпохондричних настанов щодо дитини. Доведено, що представники неповних сімей, більшою мірою ніж представники повних сімей, характеризуються екстравертованою особистісною диспозицією і проявляють високий ступінь цілеспрямованості, незалежності, енергійності, самостійності, демонстративності, егоцентризму, відкритості до спілкування з людьми, екстравертованості. Встановлено, що для членів сімей з неповних сімей більшою мірою характерні завзятість, ініціативність, цілеспрямованість, кмітливість, активність, яскраво виражені організаторські здібності. Зазначено, що вони більшою мірою, ніж члени повних сімей, характеризуються поверховістю, нездатністю довго зосереджуватися на конкретній справі чи думці, постійною метушнею, перестрибуванням із однієї справи на іншу, неорганізованістю, легковажністю, готовністю до безоглядного ризику, цілковитою непостійністю проявів, залежністю від інших та відсутністю вольового контролю у регуляції власної поведінки.

The article presents an empirical study of personal and interpersonal factors of family members with problematic children on the criteria of family status - full or incomplete family. By means of standardized methods for studying accentuations of personality character, personality traits, parental attitude, analysis of family relationships and statistical analysis, the average values of factors of personal and interpersonal functioning of family members with problem children are determined; their significant differences in the levels of expression of the selected factors are highlighted. It is emphasized that representatives from incomplete families, compared to full families, are more likely to profess a patronizing strategy of raising a child with elements of high protection. It has been determined that incomplete family members, unlike full family members, have a higher risk of hypochondriacal attitudes towards the child. It is proven that representatives of incomplete families, more than representatives of full families, are characterized by extraverted personal disposition and exhibit a high degree of determination, independence, energy, independence, demonstrativeness, self-centeredness, openness to socializing with people, extraversion. It has been established that members of incomplete families are more characterized by persistence, initiative, commitment, ingenuity, activity, and pronounced organizational skills. It is stated that they, more than members of complete families are characterized by superficiality, inability to focus on a particular case or thought for a long time, constant turmoil, jumping from one case to another, disorganization, light-heartedness, readiness for negligent risk, complete inconsistence of behaviour, dependence on others and the lack of volitional control in regulating one's behaviour.
Psychological Peculiarities of Factors of Personal and Interpersonal Functioning of Family Members with Problem Children on the Basis of Family Status
Keywords: повна сім’я; неповна сім’я; проблемна дитина; особистісні чинники; міжособистісні чинники; 316.6:316.362:316.47]:159.922.76