Мінімальна семантико-синтаксична одиниця у функції адресата - Межов, Олександр Григорович; Mezhov, O.G. (Криворізький державний педагогічний університет, 2011)
У статті проведено системне дослідження адресатних синтаксем сучасної української літературної мови на матеріалі різностильових текстів у зв’язку з семантичними і валентними типами предикатів. Описано семантичні та морфологічні варіанти категорії адресатності в елементарних та неелементарних простих реченнях, її лексичне наповнення. Визначено способи ускладнення адресатної семантики іншими значеннями. In the article system research of addressee syntaxem modern literary Ukrainian is conducted on material of texts of different styles in connection with the semantic and valency types of predicates. The semantic variants of category of addressee are described in the elementary and unelementary simple sentences, its lexical filling. The methods of complication of addressee semantics are definite by other values.
Minimal semantic-syntactical unit in the function of addressee
Межов Олександр Григорович - канд. філол. наук, доцент кафедри української мови Східноєвропейського національного університету ім. лесі Українки
Keywords: адресатна синтаксема; давальний відмінок; предикат; addressee; predicate; dativ