Освіта та виховання самураїв (ХІV–ХVІІІ ст.) - Савран, Вікторія Валентинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджуються актуальні проблеми, які стосуються системи виховання та навчання самураїв починаючи з їхніх сімей де з самого дитинства розпочиналося формування особистості самурая. Визначено та проаналізовано основні етапи виховання в родині, відмінності виховання хлопчиків та дівчаток. Також охарактеризовано основні методи навчання, бойові спеціалізації та основні типи навчальних закладів даного періоду. Звернено увагу на те, що одним з найважливіших аспектів виховання хлопчиків у самурайських сім’ях була підготовка до військової служби. Їх з раннього дитинства навчали бойовим мистецтвам, таким як фехтування, стрільба з лука, опановуванню контролю над своїм тілом під час бою. Основними складовими їх виховання були фізична підготовка, тактичні навики та дисципліна. Хоча освіта дівчаток у сім’ях самураїв була суттєво іншою, вони теж отримували певний рівень освіченості, зокрема це стосувалося вміння каліграфії, музики, поезії та інших видів мистецтва. У дослідженні приділено увагу неписаному кодексу законів Бусідо, який слугував основою для виховання дітей у самурайських родинах. Це допомогло висвітлити зміст основних етапів виховання й освіти від раннього дитинства до зрілості. Досить ґрунтовно розглянуто морально-етичні аспекти виховання. Схарактеризовано структуру навчальних закладів для дітей самураїв. Виявлено та проаналізовано вплив різних релігійних течій на формування свідомості самурая та прищеплення йому відповідних моральних принципів. Результати досліджень дають підстави стверджувати, що виховання і навчання хлопчиків у самурайських сім’ях було спрямоване на підготовку їх до ролі воїна-захисника з акцентом на фізичний і моральний розвиток. Дівчаток виховували як майбутніх дружин і матерів, які повинні були створити затишний дім і підтримувати честь та репутацію своєї сім’ї й особливо своїх чоловіків.
Keywords: виховання; кодекс законів Бусідо; навчання; особистість; самураї