Ensuring of profitability in the system for effective management of agricultural enterprise - Shmatkovska, Tetiana О.; Шматковська, Тетяна Олександрівна; Grab, O. B.; Граб, О. Б. (Мукачівський державний університет, 2016)
The article outlines approaches to the interpretation of the economic substance of the profitability of the enterprise. Defined and outlines characteristics the functions of the profits. Considered the cartogram about grouping regions of Ukraine by the average amount of income (loss) from farming in retrospect. Defined the factors of ensuring growth profitability of the operation and outlined the impact some of them. Grounded complex scientific approaches to ensure the profitability of functioning agricultural producers, each of which describes one or combination of aspects of enterprise profit. Outlined the essence of organizational – economic mechanism to ensure the profitability of farmers. Provided justification ways of ensuring profitability of agricultural enterprises.У статті окреслено підходи щодо трактування економічної сутності прибутковості діяльності підприємства. Визначено та окреслено характеристики функцій прибутку. Розглянуто картограму щодо групування регіонів України за середньою величиною прибутку (збитку) від виробництва сільськогосподарської продукції в ретроспективі. Визначено фактори забезпечення зростання прибутковості функціонування та окреслено вплив окремих із них. Обґрунтовано комплекс наукових підходів щодо забезпечення прибутковості функціонування сільськогосподарських виробників, кожен із яких характеризує один або сукупність аспектів управління прибутком підприємства. Окреслено сутність організаційно-економічного механізму забезпечення прибутковості сільськогосподарських виробників. Надано обґрунтування шляхів забезпечення прибутковості сільськогосподарських підприємств.
Забезпечення прибутковості в системі ефективного управління сільськогосподарським підприємством
Keywords: profitability; effective management; the profit functions; the factors of profitability; the organizational and economic mechanism of profitability; cartogram groups for profit; прибутковість; ефективне управління; функції прибутку; фактори прибутковості; організаційно-економічний механізм прибутковості; картограма групування за прибутком