Історія заселення та господарського освоєння території Мізоцького кряжу - Жданюк, Богдан Степанович; Zhdaniuk, Bohdan S. (My University, 2015)
З найдавніших часів і до пізнього середньовіччя на території Мізоцького кряжу проживало багато кочових народів та племен, які значною мірою вплинули на характер господарського освоєння краю. Однак особливості їх розселення, ступінь впливу на навколишнє середовище з історико-географічних позицій вивчені недостатньо. На підставі аналізу друкованих та фондових джерел, враховуючи результати дослідження історії освоєння краю, коротко відтворити та осмислити особливості господарювання, заселення та освоєння природних ресурсів регіону.
Keywords: заселення; Мізоцький кряж; освоєння