Озера Турійського району як складові природозаповідного фонду - Фесюк, Василь Олександрович; Дем'яненко, Інна Вікторівна; Fesiuk, Vasyl O.; Demianenko, Inna V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
В статті розглядаються природні та природньо-господарські передумови розвитку природно-заповідного фонду Турійського району. Обгрунтовано перспективи його розширення. Складено карту об’єктів та територій природозаповідного фонду Турійського району. Оцінено сучасний стан природозаповідного фонду Турійського району. На сьогодні в районі є лише 15 об’єктів і територій природозаповідногоо фонду. Лише для 7 об'єктів природозаповідного фонду місцевого значення встановлені межі в натурі. Проаналізовано охопленість озер району різними організаційними формами природозаповідання. Встановлено, що лише 3 озера (Велике, Святе, Олександрівське) є гідрологічними заказниками місцевого значення. Запропоновано шляхи та заходи для ширшого включення озер до природозаповідного фонду Турійського району.

The article considers the natural and natural-economic conditions for the development of the nature reserve fund of the Turiysk district. The prospects of its expansion are justified. A map of objects and territories of the nature reserves of the |on was drawn up. The modern condition of the nature reserves of the Turiysk district is estimated. For today in the area there are only 15 objects and territories of nature reserve fund. Only for 7 objects of the nature reserve fund of local importance are the boundaries in kind. The coverage of the lakes of the district with various forms of nature preaching is analyzed. It is established that only 3 lakes (Velyke, Sviate, Olexandrivske) are hydrological reserves of local significance. Ways and measures for the inclusion of lakes in the nature reserves of the Turiysk district are proposed.
Lakes of Turiysk district as components of nature reserves
Keywords: Турійський район; об’єкти та території природозаповідного фонду; охопленість озер району різними організаційними формами природозаповідання; Turiysk district; lakes of the district; objects and territories of the nature reserve fund; the lakes of the district are covered by various organizational forms of nature conservation