Формування і розвиток інтерактивних музеїв - Кулачинська, Софія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі висвітлено тенденції формування і розвитку інтерактивних музеїв світу та України. Зміна ролі музею у сучасному суспільстві, їх інноваційна діяльність в умовах цифровізації, пошук нових можливостей для роботи в умовах повномасштабного російського вторгнення актуалізують тему дослідження. Окреслено сутність інтерактивності, яка формує новий підхід до побудови комунікації з відвідувачами і визначає форми взаємодії з музейною аудиторією – квести, ігри, елементи театралізації, фестивалі, освітні програми, експерименти, майстер-класи, які активно використовуються у діяльності сучасних музейних установ. Виокремлено інструменти впровадження інтерактивності у музейне середовище. Підкреслено, що інформаційно комунікаційні технології удосконалюють роботу музеїв. Технічні засоби впровадження інтерактивності у музейний простір слугують додатковими інструментами для ефективної інтерпретації та популяризації історико культурної та природної спадщини. Вивчено досвід роботи інтерактивних музеїв світу. Досліджено діяльність музеїв України щодо запровадження інтерактивних практик. Використання інтерактивних технологій покращує роботу музейних установ, залучає нову аудиторію, позитивно впливає на формування іміджу, задовольняє культурні, духовні та соціальні потреби відвідувачів. Інтерактивні технології займають важливу частину музейної комунікації, сприяють удосконаленню комунікативних процесів між відвідувачами, музейними працівниками та музейними предметами.
Keywords: інтерактивний музей; музейна комунікація; музейна аудиторія; музейний простір; гра; квест; майстер-клас; інтерактивні технології