Геологія і геоморфологія - Зузук, Федір Васильович; Zuzuk, Fedir V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У методичних рекомендаціях визначено мету й завдання 10 тем лабораторних робіт, подано відповідний теоретичний та ілюстративний матеріал, а також ґрунтовну інформацію про літосферні плити земної кори, платформи та геосинкліналі, та складкотвірні і розривні тектонічні процеси. Розглянуто рельєфотвірні процеси, що мають безпосереднє відношення до ґрунтоутворення, ерозії та якості ґрунтів, заходів для покращення їх родючості Особлива увага звернена на морфоскульптурні форми рельєфу, сформовані тимчасовими водними потоками – яри, балки, площинний змив, постійними водними потоками – річкові долини та їх будову, підземними водами – карстові утворення, осуви, суфозія. Розглянуто льодовикові утворення як сучасних гірських споруд, так і четвертинного зледеніння. Рекомендовано студентам-землевпорядникам 1-го року навчання, освітнього ступеня бакалавр, спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій», освітньої програми «Геодезія та землеустрій».
Keywords: мінерали; гірські породи; земна кора; геохронологія; тектонічні процеси; рельєф