Зміст та структура технології корекції фізичного стану школярів засобами спортивного туризму - Альошина, Алла; Дем’янчук, Олена; Aloshyna, Alla; Demyanchuk, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета роботи – обґрунтувати та розробити структуру й зміст технології корекції фізичного стану школярів засобами спортивного туризму. Обґрунтована та розроблена нами технологія має таку структуру: мета й завдання, принципи та методи, компоненти, умови реалізації, етапи реалізації, алгоритм реалізації, функції технології, критерії ефективності. Мета технології – корекція фізичного стану школярів 15–16 років засобами спортивного туризму. Для досягнення поставленої мети ми поставили низку завдань, основними серед яких є моніторинг морфофункціонального стану старшокласників; розробка програми корекції відпо- відно до їх фізичного стану; визначення соціальних, педагогічних та організаційних умов виконання реалізації програми; здійснення контролю за ходом упровадження розробленої програми. Складовою частиною роз- робленої технології є програма корекції фізичного стану школярів засобами спортивного туризму. У процесі впровадження програми реалізуються освітні, оздоровчі та виховні завдання. Програма включає три модулі – інформаційний, теоретичний і практичний. Інформаційний модуль має на меті збагачення необхідною інформацією всіх учасників процесу корекції. Функція теоретичного модуля – донести інформацію про засоби, форми та методи корекції фізичного стану. До складу практичного модуля входять три блоки: «Техніка туризму», «Техніка орієнтування» та «Фізична підготовка». Цей модуль передбачає реалізацію запропо- нованих комплексів фізичних вправ із метою корекції фізичного стану й контроль за впливом на організм школярів різноманітних засобів і форм спортивного туризму. Програма корекції фізичного стану реалізується протягом трьох етапів – підготовчого, основного й завершального. Висновок. Упровадження розробленої нами технології сприятиме покращенню фізичного стану школярів та стану їхнього здоров’я, підвищенню рівня фізичної й технічної підготовленості, удосконаленню умінь та навичок, прийняттю правильних рішень.The objective of the work is to substantiate and develop the structure and content of the technology of physical condition correction of schoolchildren by means of sports tourism. The technology substantiated and developed by us has the following structure: the purpose and tasks, principles and methods, components, conditions of realization, stages of realization, algorithm of realization, functions of technology, efficiency criteria. The objective of the technology is to correct the physical condition of schoolchildren aged 15–16 by means of sports tourism. To achieve this goal, we set a number of tasks, the main of which are: monitoring the morphofunctional state of high school students; development of a correction program according to their physical condition; determination of social, pedagogical and organizational conditions for the implementation of the program; monitoring the implementation of the developed program. A component of the developed technology is a program of correction of the physical condition of schoolchildren by means of sports tourism. In the process of program implementation, educational, health and educational tasks are implemented. The program includes three modules – informational, theoretical and practical. The informational module aims to enrich all participants in the correction process with the necessary information. The function of the theoretical module is to convey information about the means, forms and methods of correction of physical condition. The practical module includes three blocks: «Tourism technique», «Orienteering technique» and «Physical training». This module provides the implementation of the proposed sets of physical exercises in order to correct the physical condition and control the impact on the body of schoolchildren of various means and forms of sports tourism. The program of correction of a physical condition is realized during three stages: preparatory, basic and final. Conclusion. The introduction of the technology developed by us will help to improve the physical condition of students and their health, increase the level of physical and technical fitness, improve skills and abilities, make the right decisions.
Content and Structure of Technology of Physical Condition Correction of Schoolboys by Means of Sports Tourism
Keywords: школярі; алгоритм реалізації; технологія корекції; засоби спортивного туризму; schoolchildren; algorithm of realization; correction technology; means of sports tourism