Питання методології в літературознавчих працях Романа Гром’яка - Моклиця, Марія Василівна; Moklytsya, Maria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Роман Гром’як – відомий теоретик літератури, один з авторів «Літературознавчого словника-довідника» (Київ, 1998), його найбільш концептуальних статей, пов’язаних з естетикою і методологією, зокрема, це перша в Україні репрезентація західних методологій у статтях «Літературознавча методологія», «Рецептивна естетика», «Принципи аналізу літературного твору», «Структуралізм в літературознавстві», «Формалізм», «Формальний метод в літературознавстві», «Цілісність художнього твору» та ін. Питання методологічного характеру постійно в полі зору науковця. Бінарна опозиція твору й тексту – головний об’єкт його студій.Roman Gromiak is a well-known theoretician of literature, one of the authors of the "Literary Reference Dictionary" (Kyiv, 1998), his most conceptual articles related to aesthetics and methodology, in particular, is the first representation of Western methodologies in articles "Literary Studies Methodology", "Receptive aesthetics", "Principles of analysis of a literary work", "Structuralism in literary criticism", "Formalism", "Formal method in literary criticism", "Integrity of artistic work", etc. The question of a methodological nature is constantly in the field of the scientist. The binary opposition to the work and the text is the main object of his studios.
Questions of Methodology in Literature Works of the Roman Gromiak
Keywords: Роман Гром’як; методологія; літературознавство; критика; рецептивна естетика; Roman Gromiak; methodology; literary criticism; receptive aesthetics