Синтаксична вербалізація відмінкових і прийменниково-відмінкових форм іменників у сучасній українській літературній мові - Костусяк, Наталія Миколаївна; Kostusyak, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті запропоновано оновлену класифікаційну схему дослідження синтаксичної відіменникової вербалізації; вирізнено й ієрархізовано відмінкові та прийменниково-відмінкові форми як засоби її експлікації; закцентовано увагу на сукупності аналітичних компонентів, що надають вторинним субстантивам дієслівного граматичного оформлення; схарактеризовано відіменникові транспозити з опорою на похідну міжрівневу категорію валентності, відповідно до чого їм надано статус одновалентних предикатів; розмежовано центральні й периферійні засоби моделювання лівобічної суб’єктної синтаксеми; описано комунікативну (за актуального членування висловлень) спеціалізацію спрямованих у вербальну площину безприйменникових і прийменникових морфологічних форм категорії відмінка; розглянуто функціонування аналізованих мовних одиниць на тлі модальної модифікації реченнєвих побудов.In the article an updated classification scheme of analysis syntactic verbalization that formed from the noun is presented, case and prepositional case forms as a means of explication are pointed; an attention to the totality of analytical components that provide secondary substantive of verbal grammatical processing is accented; formed from the noun transpozitions relying on derivative interlevel category valence are characterized, according to which the status of monovalent predicates are granted them; the central and peripheral simulation tools of left-sided subjective syntax grammar are delineated, communication (by actual division statements) specialization in the verbal plane aimed non-prepositional and prepositional forms of morphological categories of case is detailed, the functioning of language analyzing units against of modal modifications of sentences constructions.
Syntax Verbalization of Case and Prepositional Case Forms of Nouns in Modern Ukrainian Literary Languagе
Keywords: відмінкова форм; прийменниково-відмінкова форми; транспозиція; транспозит; ербалізація; валентність; суб’єкт; тема; рема; модальність; case and prepositional case forms; transposition; transpozit; verbalization; valence; subject; theme; rema; modality