Соціально-педагогічні умови формування соціального досвіду безконфліктної поведінки в студентському середовищі - Шавлюк, Яна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність роботи обумовлена тим, що на сучасному етапі розвитку українського суспільства значно зросли вимоги до формування особистості, пов’язані з конструктивною, безконфліктною поведінкою, проявом мобільності, наполегливості та впевненості у собі в складних умовах життя. В дослідженні зроблено акцент на ролі вищої освіти у формуванні моральної і духовно розвиненої особистості, що є важливим не лише для самого процесу навчання, але і для подальшого успішного впровадження студентами отриманих знань у професійному та особистому житті. Мета дослідження полягала в аналізі створених у закладі вищої освіти соціально-педагогічних умов формування соціального досвіду безконфліктної поведінки в студентському середовищі та розробленні практичних рекомендацій щодо їх удосконалення. Об’єктом дослідження є формування у здобувачів вищої освіти соціального досвіду безконфліктної поведінки. Предмет дослідження – соціально-педагогічні умови формування у здобувачів вищої освіти соціального досвіду безконфліктної поведінки. У роботі розкрито поняття, причини і види конфліктів у студентському середовищі; визначено соціальнопедагогічні підходи до управління конфліктною поведінкою. Проаналізовано існуючі у ВНУ імені Лесі Українки соціально-педагогічні умови формування соціального досвіду безконфліктної поведінки у студентському середовищі. Здійснено діагностику практики вирішення конфліктів серед студентської молоді. Розроблено соціально-педагогічний захід та практичні рекомендації щодо удосконалення соціально-педагогічних умов формування соціального досвіду безконфліктної поведінки у студентському середовищі.
Keywords: безконфліктна поведінка; конфлікт; здобувач вищої освіти; студентське середовище; соціальний досвід