Ризики в системі міжнародної логістики побутових та харчових продуктів - Павлов, Костянтин; Самойленко, Богдан; Гупало, Володимир; Шульгач, Назарій; Романюк, Ярослав (Державний біотехнологічний університет ХНТУСХ ім. Петра Василенко, 2024)
У сучасних економічних умовах динамічні зміни та непередбачуваність мають значний вплив на діяльність підприємств, особливо у сфері міжнародної логістики. Логістика, яка забезпечує оптимальний рух товарів від виробника до споживача, стикається з різними викликами, пов’язаними зі змінами зовнішнього середовища, такими як глобалізація, технологічні інновації, екологічні та політичні зміни, кризи тощо. Масштабне вторгнення Росії в Україну на 24 лютого 2022 року став особливо серйозним викликом для логістичного сектору. Це призвело до збоїв у ланцюзі поставок через обмеження транспортування та доставки товарів і продуктів харчування. Підприємствам в Україні довелося шукати альтернативні шляхи постачання, розробляти нові стратегії управління запасами та впроваджувати гнучкі підходи до управління, щоб зменшити вплив ризиків на свою діяльність. Тому сьогодні питання розробки стратегії управління ризиками є вкрай актуальним для відділів логістики підприємств. Метою статті є розвиток навичок аналізу, оцінки та моделювання системи ризиків та управління ними при прийнятті рішень у міжнародних логістичних системах. Для зниження ризику збігу маршрутів і постачальників автором розглядається можливість диверсифікації та використання альтернативних постачальників і маршрутів. Збільшення запасів сировини і готової продукції може сприяти забезпеченню надійності постачання в умовах військового конфлікту. Також приділяється увага зв’язку та з’єднанню, щоб забезпечити оперативний зв’язок з усіма ланками ланцюга постачання та своєчасно реагувати на загрози. Важливим завданням є також підготовка особового складу до бойових дій у воєнний час, навчання його роботі в екстремальних ситуаціях, забезпечення його безпеки. Співпраця з владою та військовими службами для отримання інформації про ситуацію на передовій та отримання дозволів на переміщення товарів може бути вирішальною умовою успіху. Використання сучасних технологій моніторингу та управління логістичними процесами також сприяє ефективності управління ризиками на війні. Загалом умови воєнного часу вимагають від менеджерів логістики більшої гнучкості та ефективності в управлінні ризиками для забезпечення надійності поставок товарів і послуг у надзвичайних ситуаціях. Підсумовуючи, можна зробити певні висновки, що успішна реалізація міжнародних логістичних проектів потребує грамотного та системного управління ризиками та загрозами на всіх етапах проекту. При плануванні, виконанні та контролі логістичних завдань необхідно ретельно аналізувати потенційні загрози, оцінювати їх вплив на проект і розробляти стратегії мінімізації ризиків. Важливим елементом управління ризиками є збір та аналіз інформації, що дозволяє швидко виявити можливі проблеми та вжити необхідних заходів для їх запобігання. Крім того, спілкування та співпраця між усіма учасниками проекту, включаючи клієнтів,постачальників і партнерів, є ключем до успішного управління ризиками. Особливу увагу слід приділити розробці планів управління на випадок непередбачених ситуацій і кризових ситуацій, щоб забезпечити стабільність і продовження проекту навіть у найскладніших умовах. Зрештою, успішне впровадження міжнародних логістичних маршрутів залежить від уміння ефективно управляти ризиками та загрозами, враховуючи при цьому специфіку проекту та контекст, у якому він реалізується.
Keywords: логістика; споживчі товари; продукти харчування; ризики в логістиці; міжнародна логістика; міжнародна логістика; 637:614.31