Проблеми та перспективи інтеграції Національного природного парку «Західне Побужжя» до європейської екомережі - Фесюк, Василь; Місюра, Юлія; Fesyuk, Vasyl; Misiura, Yuliia (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано проблеми та перспективи створення майбутнього Національного природного парку «Західне Побужжя». Сформульовано бачення парку як екологічного коридору міжнародного значення. Досліджено елементи екомережі на польській території, що територіально близько до Національного природного парку «Західне Побужжя». Запропоновано можливі шляхи та заходи співпраці його з природоохоронними об’єктами Республіки Польща. Проведено аналіз вивченості природних умов та екологічного стану території. Вивчено біологічне різномаїття території парку. Оцінено раритетну складову флори та фауни. Досліджено функціонування парку як частини екологічної мережі Європи. Визначено найважливіші проблеми створення Національного природного парку. Серед них − несанкціоновані сміттєзвалища, нерозвинена зона стаціонарної рекреації, поганий стан інжереної інфраструктури території. Запропоновано можливі способи їх розв’язання. Функціонування парку дасть змогу створити базу для розвитку науково-дослідної, природоохоронної, пізнавальної, рекреаційної діяльності за європейськими стандартами. In this article problems and prospects of the creation of the National natural park «Zakhidne Pobuzhya» are analyzed. Vision of the park as ecological corridor of international importance is formulated. The ecological network elements on Polish territory is investigated, that is geographically close to the park «Zakhidne Pobuzhya». Possible ways and measures of its cooperation with environmental objects in Poland are proposed. Analysis of the study of natural natural environment and ecological condition of the territory is given. The biological diversity of the park is studied. The rarity component of flora and fauna is reviewed. The functioning of the park as part of the European ecological network is investigated. The major problems of creating of National natural park are determined. They include unauthorized landfill, undeveloped zone of stationary recreation, poor infrastructure of this territory. The possible solutions to them are suggested. The functioning of the park will help to create a basis for the development of research, environmental, cognitive, recreational activities according to by European standards.
Problems and Perspectives of Integration of National Natural Park «Zahidne Pobuzhya» into the European Eco-network
Keywords: національний природний парк; інтеграція; екологічна мережа; «Західне Побужжя»; Європа; екологічні проблеми; National natural park; integration; ecological network; «Zakhidne Pobuzhya»; Europe; ecological problems