Проблема зворотної дії у часі кримінального процесуального закону у частині поліпшення правового становища осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні - Загиней, З.; Санжаровська, Т.; Zahynei, Z.; Sanzharovska, T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті досліджено проблему можливості зворотної дії у часі кримінального закону у частині поліпшення правового становища осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Розглянуто положення Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 р. № 2147-VIII, якими КПК України доповнено пунктом 10 частини 1 статті 303, відповідно до якого підозрюваний, його захисник чи законний представник мають право оскаржувати повідомлення слідчого, прокурора про підозру. Визнано, що положення пункту 4 § 2 Прикінцевих положень розділу 4 цього Закону є дискримінаційними. Зроблено висновок, що кримінальний процесуальний закон, який встановлює процесуальні права особи, яка бере участь у кримінальному провадженні, збільшує їх обсяг або іншим чином поліпшує правове становище особи, має зворотну дію у часі. Запропоновано відповідні зміни у статтю 5 КПК України. The article highlights the issue of retroactive effect in time possibility of the Criminal Procedure Law in terms of improving the legal status of persons taking part in criminal proceedings. The emphasis is laid on the provisions of the Ukrainian legislature «On the Amendments to the Economic Procedure Code of Ukraine, the Civil Procedural Code of Ukraine, the Code of Administrative Legal Procedure of Ukraine and other legislative acts» dated October 3, 2017, No. 2147-VIII, by which the CPC of Ukraine is supplemented by clause 10 in Part 1 of Article 303, in terms of which the suspect, his lawyer or legal representative are given the right to appeal the notice of suspicion issued by the investigator or prosecutor. It is recognized that the provisions of clause 4 of paragraph 2 of the Final Provisions Section 4 of this Law are discriminatory and violate the human right to access to justice. Any criminal procedural law, which establishes the procedural rights of a person involved in criminal proceedings, increases their volume or otherwise improves the legal status of a person, has a retroactive effect in time. The authors offer amendments to Article 5 of the CPC of Ukraine.
Retroactive Effect of the Criminal Procedure Law in Terms of Improving the Legal Status of Persons Involved in Criminal Proceedings
Keywords: кримінальний процесуальний закон; зворотна дія закону у часі; підозрюваний; його захисник чи законний представник; оскарження; criminal procedural law; reverse effect of the law in time; the suspect; his lawyer or legal representative; appeal