Проблеми комунікації у художньому тексті - Єжижанська, Т. С.; Ezhizhanskaya, T. S (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто перспективи дослідження проблем внутрішньотекстової комунікації у творах художньої літератури. Проаналізовано, що проблеми комунікації у художніх текстах стосуються некомунікабельності, відсутності розуміння між героями. Зазначено, що відчуття неможливості комунікації стало центральним для естетики модернізму, а тексти літератури постмодернізму часто демонструють руйнування комунікативного акту. Доведено, що вивчення комунікації персонажів є ефективним способом розуміння світогляду письменника й поетики художнього твору.The article describes the prospects for the study of intra-communication issues in the literary text. Analyzed, that the problems of communication in literary texts relate to miscommunication, lack of understanding between the characters. It is noted that the perceived impossibility of communication was central to the aesthetics of modernism and postmodernism literary texts often show damage communicative act. We prove that the study of communication characters is an effective way of understanding world’s poetics and art.
Рroblems of Communication in the Literary Text
Єжижанська Т. С. Проблеми комунікації у художньому тексті / Т. С. Єжижанська // Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки. Філологічні науки. Літературознавство. – Луцьк : Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки. – 2012. – № 13 (238). – С. 28-32.
Keywords: комунікація; комунікативна ситуація; комунікативний акт; успішність комунікації; communication; communicative situation; the communicative act; the success of communication