Називний відмінок множини іменників у західнополіських і суміжних говірках - Зінчук, Руслана Степанівна; Zinchuk, R. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
На матеріалі західнополіських і суміжних говірок проаналізовано формотворення називного відмінка множини іменників як одного з репрезентантів варіювання закінчень в окремій відмінковій позиції. З’ясовано чинники впливу на існування діалектних відмінностей у досліджуваній флексійній системі. Встановлено, що високий ступінь варіантності відмінкових формантів іменників визначають передусім наслідки типових для описуваного ареалу фонетичних закономірностей: специфіка рефлексації давніх та позиційні варіанти сучасних голосних, а також особливості депалаталізації приголосних. Відзначено вплив аналогійних процесів на формотворення називного відмінка множини субстантивів. Історично закономірних закінчень аналізованої відмінкової позиції в обстежених говірках фіксовано небагато. Простежено однак можливість зв’язку окремих діалектних форм із колишніми дуальними сполуками називного відмінка іменників. Наведено приклади варіантної реалізації конкретного закінчення в окремо взятій говірці, що може свідчити про відкритий до сьогодні процес становлення діалектних словозмінних норм. The article considers the formation of the nominative case of the plural nouns as one the representants of ending variations in a separate case-position. The analysis has been done on the materials of the Western Polissian and contiguous dialects. The research indicates the factors that influence the existence of dialect differences in the inflection system under consideration. High degree of case-formatives variability of the nouns is determined primarily by the effects of the phonetic patterns, typical for this area: specificity of the reflexivity of the old vowels and positional variants of the new ones, as well as peculiarities of the consonants depalatalization. In the focus of attention is also the influence of the analogues processes on the formation of nominative case of the plural substantives. It has been found that the number of historically regular endings of the case-position in the dialects under the analysis is not great. The author emphasizes possible links of some dialectical forms with the old dual forms of nominative case of nouns. The article gives vivid examples to illustrate variant realization of a particular ending in a particular dialect testifying the openness of the process of dialect inflectional wordforming today.
Nominative Case of the Plural Nouns in the Western Polissian and Contiguous Dialects
Keywords: говірка; словозміна; іменник; словоформа; флексія; граматична аналогія; фонетична інновація; dialect; word modification; noun; word form; ending; grammatical analogy; phonetic innovation