Методичні основи спеціальної фізичної підготовки, спрямовані на підвищення функціонального забезпечення спеціальної витривалості бігунів на середні дистанції - Хамуда Сададі; Єременко, Олександр Анатолійович; Hamouda Sadadi; Ieremenko, Alexander (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Реалії сучасної змагальної діяльності вимагають активного пошуку нових технологій підготовки спортсменів – практика вимагає обґрунтування та розробки різноманітних напрямів удосконалення системи спортивного тренування. Дослідження, проведені на матеріалі спорту високих досягнень і, зокрема, в циклічних видах, дають підставу для структурного аналізу змагальної діяльності крізь призму функціонального забезпечення спеціальної витривалості й виокремлення на цій основі компонентів функціонального забезпечення змагальної діяльності. У практичному аспекті увагу привертають можливості формування умов реалізації біологічного напряму знань при формуванні системи тренувальних навантажень. Підходи, представлені в спеціальній літературі та апробовані в практиці, дають можливість оптимізувати традиційну для виду спорту систему фізичної підготовки за допомогою незначної корекції параметрів тренувальних навантажень і на цій основі спрямувати їх на підвищення рівня певного функціонального механізму забезпечення спеціальної витривалості. Представлений підхід щодо спеціальної фізичної підготовки бігунів на середні дистанції дає підставу говорити про підвищення ефективності тренувальних навантажень на основі реалізації біологічних критеріїв адаптації та вдосконалення структури підготовки легкоатлетів. The realities of the modern competitive activities require an active search for new technologies of training athletes – practice requires study and development of various ways to improve the system of sports training. Studies carried out on the material performance sports and in particular cyclic sports, provide a basis for the structural analysis of competitive activity through the prism of functional maintenance of special endurance, and isolation on this basis, the functional components ensure competitive activity. The practical attention is drawn to the possibility of the formation of conditions for the realization of biological knowledge in the direction of establishing a system of training loads. The approaches presented in the literature and tested in practice, make it possible to optimize the traditional sport for physical training system with the help of a slight correction parameters of training loads, and on this basis, send them to a specific increase in the functional mechanism for special endurance. The presented approach to the special physical training of middle distance runners suggests improving the effectiveness of training loads based on criteria for the implementation of biological adaptation and improvement on this basis, the structure of training athletes.
Мethodical Bases of Special Physical Training Designed to Enhance the Functionality of Providing Special Endurance of Middle-distance Runner
Keywords: функціональне забезпечення; спеціальна витривалість; структури підготовки; біг на середні дистанції; functional software; specifically endurance; training structure; middle-distance running