Проведення рубок формування та оздоровлення лісів у соснових насадженнях Карасинського лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» та їх вплив на якісний склад деревостану - Костюк, Василь Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі наведено дані аналізу рубок формування та оздоровлення лісів у Карасинському лісництві за період 2019–2024 рр. Протягом зазначеного періоду рубки проводилися на площі 1686,3 га, з максимальним охопленням у 2022 році (375,6 га) та мінімальним у 2020 році (188,4 га). Загальний обсяг вилученої деревини склав 31 232 м³. Санітарні рубки становили 61% від загальної площі рубок, тоді як рубки догляду — 37%. Інші рубки, пов’язані з веденням лісового господарства, охоплювали лише 1,06% площі. Це підкреслює пріоритетність санітарних заходів у лісництві. Площі санітарних рубок коливалися: максимальні значення у 2019 році (250,9 га), мінімальні — у 2022 році (94,2 га). Серед рубок догляду домінували прохідні рубки (336,7 га) та рубки прочищення (135,1 га). Рубки освітлення та проріджування становили меншу частку — 83,7 га та 69,6 га відповідно. Показники вилучення деревини під час цих рубок були відносно стабільними, без значних коливань. Загалом, проведені рубки сприяли підтриманню санітарного стану лісів та формуванню стійких і продуктивних насаджень, що відповідають екологічним та господарським потребам регіону.
Keywords: рубки догляду; рубки формування; деревостан; соснові насадження