Мова ненависті у сучасних медіа - Панасюк, Сергій Федорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження є вивчення особливостей прояву мови ненависті в сучасних медіа та визначення ефективних шляхів її протидії з урахуванням етичних стандартів журналістики. У роботі проаналізовано теоретико-методологічні засади дослідження мови ненависті, включаючи еволюцію наукових підходів, правові та етичні норми, а також психологічні та лінгвістичні аспекти явища. Досліджено прояви мови ненависті у вітчизняному медіапросторі, зокрема у новинних онлайн-виданнях та соціальних мережах. Окрему увагу приділено міжнародному досвіду регулювання такого контенту та українським ініціативам з медіаграмотності як інструментам запобігання поширенню мови ненависті. На основі проведеного аналізу запропоновано практичні рекомендації щодо дотримання етичних стандартів у журналістській практиці в умовах інформаційних війн. Робота може бути корисною для дослідників медіа, журналістів, викладачів та студентів, зацікавлених у проблематиці етичності та безпеки інформаційного простору.
Keywords: мова ненависті; медіа; журналістська етика; медіаграмотність; інформаційна війна