Організація території та техніко-економічне обґрунтування використання земель сільських населених пунктів (на прикладі Локачинської ТГ) - Дмитрук, Сергій Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена вирішенню актуальних питань організації території та раціонального використання земель сільських населених пунктів на прикладі сіл Білопіль та Кути Локачинської селищної територіальної громади. У роботі здійснено детальний аналіз природно-кліматичних умов, якісної характеристики ґрунтів та сучасної структури земельного фонду, що відзначається високим рівнем розораності (71,6%) та низькою лісистістю (0,72%). Виявлено основні екологічні проблеми землекористування, зокрема поширення дефляційних процесів на площі 114,5 га та незадовільний стан меліоративних систем. Обґрунтовано еколого-економічну ефективність запропонованих заходів. Розрахунки показують, що термін окупності проекту становить 7–8 років, а заходи з покращення земель окупляться протягом 4–5 років.
Keywords: землеустрій; організація територій; земельний фонд; сівозміна; консервація земель; ерозія ґрунтів; техніко-економічне обґрунтування