Особливості клінічних та біохімічних показників крові в осіб з онкологічним захворюванням шлунково-кишкового тракту - Кос, Марія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
У магістерській роботі здійснено аналіз клінічних, біохімічних показників крові та коагулограму в осіб із раком шлунку; Дослідження проводили на базі обласного медичного центру- онкології КП "ВОКЛ". Вибірка склала 5 осіб із діагнозом рак шлунку. У результаті проведеного дослідження було виявлено, що до найбільш значущих лабораторних показників загального аналізу крові для діагностики захворювання рак шлунку належать: лейкоцити, швидкість осідання еритроцитів, гемоглобін в крові. Збільшення лейкоцитів і швидкості осідання еритроцитів вказує на онкологічний процес в організмі. Зменшення гемоглобіну в крові свідчить про онкологічний процес в організмі. Показники біохімічного аналізу крові: сечовина, прямий білірубін, аспартатамінотрансфераза, аланінамінотрансфераза. Збільшення показників коагулограми міжнародне нормалізоване відношення, активний частковий тромбопластичний час, фібриноген зумовлений антикоагуляційним лікуванням пацієнтів. Найбільш реактивними показниками крові, які характеризу-валися значеннями відмінними від норми після операційного втручання та перед випискою, в осіб із діагнозом рак шлунку належали: ШОЕ, кількість тромбоцитів в крові та рівень аланінамінотрансферази та аспартатамінотрансфераза. Згідно з результатами дослідження можна зробити висновок про онкологічні процеси в організмі та незадовільний стан в організмі.
Keywords: рак шлунку; кров; коагулограма; біохімічні та клінічні показники