Особливості формування іміджу КНР в Україні - Корсун, Анна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню формування іміджу Китайської Народної Республіки (КНР) в українському суспільстві, його динаміці та ключовим факторам, що впливають на зміну сприйняття КНР в Україні. Актуальність роботи зумовлена зростанням міжнародного впливу КНР, зміною його стратегій та необхідністю розуміння особливостей сприйняття цієї країни на локальному рівні. Дослідження охоплює ретроспективний аналіз китайсько-українських відносин, методологічні підходи до вивчення іміджу держави, а також вивчення специфіки риторики китайського керівництва щодо України у період із 2021 до 2024 року. У роботі ми застосували методи семантичного аналізу для визначення концептуальних та комунікативних особливостей формування іміджу КНР у різних регіонах світу, зокрема в Україні. Наукова новизна дослідження полягає у встановленні ключових елементів китайської риторики та прихованих мотивів, що впливають на сприйняття КНР в Україні, а також у виявленні відмінностей у підходах західних та китайських дослідників до розгляду іміджу держави. Практичне значення результатів полягає у можливості використання отриманих висновків у сфері міжнародних відносин та у розробці рекомендацій для українських органів державної влади щодо налагодження співпраці з КНР, а також академічних досліджень. Основні результати дослідження демонструють значущість рефлексії у формуванні іміджу КНР в Україні. До початку повномасштабного вторгнення Росії відносини між Україною та Китаєм базувалися на стратегічному партнерстві й економічній співпраці. Після вторгнення Китай обрав нейтральну позицію, застосовуючи евфемістичні формулювання для підкреслення миротворчої ролі, що дозволяє йому уникати однозначної оцінки подій, зберігаючи стабільні відносини з ключовими економічними партнерами та уникаючи міжнародного тиску й санкцій. Рис. – 29, бібліогр. – 53, додатки – 5.
Keywords: імідж; бренд; брендинг; КНР; рефлексивний імідж; імідж держави; китайсько-українські відносини; імідж в умовах міжнародних конфліктів