Особливості показників стимуляційної міографії м’язів кисті у музикантів - Абрамчук, Ольга; Палащина, Галина; Abramchuk, Olha M.; Palaschyna, Halyna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Для дослідження особливостей показників стимуляційної міографії м’язів кисті у музикантів було прове¬дено електроміографічне дослідження 20 осіб, поділених на дві групи: музиканти – 10 осіб і немузиканти – 10 осіб відповідно. Результати наших експериментів указують на те, що порогова сила стимулу у групі піаністів була достовірно нижчою для обох рук, ніж у контрольній групі. Показано, що величина сили стимулу, під час якої реєструється максимальна М-відповідь, достовірно нижча у юнаків, що грають на фортепіано. Установлено, що показники максимальної латентності М-відповіді у піаністів були помітно нижчими, порівняно з контро¬лем, але достовірних відмінностей не виявлено. В групі піаністів показники амплітуди М-відповіді були значно вищими, порівняно з контролем. При порівнянні основних показників М-відповіді обох рук у піаністів та контролю, значних відмінностей між правою і лівою рукою у кожній з груп не виявлено. Electromyographic researches were conducted under 20 persons divided into 2 groups (10 mu¬sicians and 10 non-musicians) to study the characteristics of indicators of hand muscles stimulation miography by musicians. The results of our experiments indicate the threshold stimulus intensity is obviously lower for both hands in the group of pianists, than in the group examined. It is specified that the strength of the stimulus during which the maximum M-response recorded is significantly lower in youths who play the piano. It is registered, that indexes of maximal latentness of M-response.by pianists are remarkably lower comparatively to control, but reliable differences are not established. It is shown that in the group of pianists indexes of amplitude of M-response are considerably higher comparatively to control. At comparison of basic M-response indexes of both hands for pianists and control, conside¬rable differences are not found between right and left hands in each of the group.
The Characteristics of Indicators of Hand Muscles Stimulation Miography by Musicians
Keywords: електроміографія; скелетні м’язи; музиканти; довільні рухи; М-відповідь; electromyography; skeletal muscle; musicians; voluntary movements; M-answer