Environmental education in Ukrainian primary school - Zinchenko, Maria; Зінченко, М. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
The key issue of the article is the condition evaluation of primary environmental education in Ukraine. This sphere of pedagogy aims to form in pupils a system of knowledge, attitudes and beliefs to provide responsibility for the environment, readiness to implement environmentally competent decisions for its improvement. There are many forms of work with junior schoolchildren for effective learning: ecological content discussions, environmental games and quizzes, team work in eco-circles, competitions and exhibitions with regional studies content, integrated environmental lessons, an ecological projects, ecological outreach and promotion work. Increasing efficiency of ecological education in Ukraine will be possible because of personal approach to complex studying of environment, using interdisciplinary connections. В статті проаналізовано стан початкової ланки екологічної освіти в Україні. Ця галузь покликана формувати систему знань, поглядів і переконань учнів, які забезпечуватимуть відповідальність за стан навколишнього середовища, готовність приймати екологічно грамотні рішення для його поліпшення. Існує безліч форм роботи з учнями щодо ефективного навчання: проведення бесід з екологічного виховання, екологічних ігор та вікторин, робота в гуртках, конкурси та виставки краєзнавчого змісту, інтегровані заняття екологічного змісту, захист проектів з покращення стану природного середовища, агітаційно-роз'яснювальна робота та проведення анкетування населення з питань покращення екологічного стану довкілля. Саме особистісний комплексний підхід до вивчення довкілля, з використанням міжпредметних зв’язків, збільшить ефективність екологічної освіти в Україні.
Екологізація навчання в українській початковій школі
Keywords: ecological culture; environmental education; primary school; екологічна культура; екологічна освіта; початкова школа