Ієрархія, функції та структура міст - Гладкий, Олександр; Gladkey, Alexander (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розглянуто особливості формування міст різного ієрархічного рівня. Запропоновано функціонально-комунікаційну модель великого міста. Розглянуто генезис, спеціалізацію і господарське значення міст, на основі яких проведено їх класифікацію. Проаналізовано основні риси та властивості міст. Виділено основні пояси господарської спеціалізації великого міста: історичне ядро, центральну зону, периферійну зону та лісопарковий пояс. Розкрито їх внутрішню структуру та основні господарські функції. The features of the cities formation on different hierarchical level are disclosed. The functional communication model of the city is explored. The genesis, specialization as well as economic importance of cities on which conducted their classification is investigated. The basic features and properties of cities are analyzed. The basic zones of economic specialization of the city (the historic core, the central zone, peripheral zone as well as the forest park zone) are delimited. Their internal structure and key business functions are revealed.
The Hierarchy, Functions as Well as Structure of the Cities
Keywords: міста; функції міст; територіальна структура міст; функціонально-комунікаційна модель; пояси і сектори міст; cities; city functions; the territorial structure of cities; functional communication model; cities’ belts and sectors