Інтерактивні методи формування культури міжособистісної взаємодії в майбутніх учителів початкової школи в позааудиторній роботі - Яструб, Оксана; Yastrub, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано актуальну проблему професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи – використання інтерактивних методів у процесі формування їх культури міжособистісної взаємодії в позааудиторній роботі. Мета статті полягає в обґрунтуванні інтерактивних методів ефективного формування культури міжособистісної взаємодії майбутніх учителів початкової школи в позааудиторній роботі. Відзначено, що інтерактивний метод виступає складовою частиною інтерактивної технології. У процесі формування культури міжособистісної взаємодії студентів дієвими виявилися такі інтерактивні методи: дискусії, прес-конференції, метод аналізу конкретних педагогічних ситуацій, метод «Я сам», кейс-метод, тренінг, метод «золотої середини», «змінювальної тактики», метод «Прес». В статье анализируется актуальная проблема профессиональной подготовки будущих учителей начальной школы – использование интерактивных методов в процессе формирования их культуры межличностного взаимодействия во внеаудиторной работе. Цель статьи заключается в обосновании интерактивных методов эффективного формирования культуры межличностного взаимодействия будущих учителей начальной школы во внеаудиторной работе. Отмечено, что интерактивный метод выступает составной интерактивной технологии. В процессе формирования куль¬туры межличностного взаимодействия студентов действенными оказались следующие интерактивные методы: дискуссии, пресс-конференции, метод анализа конкретных педагогических ситуаций, метод «Я сам», кейс-метод, тренинг, метод «золотой середины», «сменной тактики», метод «Пресс». In this article the actual problem of training of primary school teachers is analyzed – the usage of interactive methods in creating the culture of inter¬personal interaction in extracurricular activities. The purpose of the article is the justification of interactive methods of creating a culture of effective interpersonal interaction in extracurricular activities. It is noted that the interactive method serves as a part of interactive technology. In the process of creating a culture of effective interpersonal interaction of students, the following interactive methods proved themselves: discussions, press conferences, the method of analysis of specific teaching situations, the “On my own” method, case method, training, method “middle ground”, “сhanging tactics”, method “Press”.
Interactive Methods of Creating a Culture of Interpersonal Interaction in the Work of Future Primary School Teachers in the Aspect of Extracurricular Activities.
Keywords: інтерактивні методи, кейс-метод, культура міжособистісної взаємодії, позааудиторна робота, тренінг, формування культури міжособистісної взаємодії майбутніх учителів початкової школи.; интерактивные методы, кейс-метод, культура межличностного взаимодействия, внеаудиторная работа, тренинг, формирование культуры межличностного взаимодействия будущих учителей начальной школы.; interactive methods, case method, the culture of interpersonal interaction, extracurricular activity, training, a culture of interpersonal interaction for future primary school teachers.