Cоgnitive Grammar OF ‘VERY’ - Михайленко, Валерій Васильович; Mykhaylenko, V. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У фокусі дослідження – полісемантична та мульти¬функціональна одиниця, яка не отримала свого об’єктивного опису. Прeскриптивна та дескриптивна граматики наводять її базові характеристики як прислівника та прикметника у сполученні з дієсловом, прислівником або прикметником та іменником. Проте когнітивна семантика та дискурс-аналіз дав змогу представити very як багатовимірний складник системи англійської мови та структури дискурсу. У результаті дефініційного аналізу значення лексеми verу, її лексико-граматичної та лексико-семантичної сполучуваності, аналізу текстових фрагментів та дискурсу отримано модель семантичної шкали ‘VERY’. The present paper is focused on the polysemous and multifunctional language unit, which has not been fully investigated yet. Prescriptive and descriptive grammar defined its basic features in combination with a verb, an adverb, or an adjective and a noun. However, cognitive grammar and discourse-analysis stipulated its description as a multilateral constituent of the English language system and discourse structure. The definitional analysis of the meaning of the lexeme very, its lexical-grammatical and lexical-semantic combinability, text fragments and discourse analysеs resulted in modeling the ‘VERY’  semantic scale.
Когнітивна граматика «very»
Keywords: прислівник; adverb; прикметник; adjective; сполучуваність; combinability