Арттерапія як засіб корекції мовленнєвих порушень у дітей дошкільного віку з загальним недорозвитком мовлення - Савоник, Тетяна Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі цілеспрямовано досліджено вплив засобів арттерапії на корекцію мовлення дітей старшого дошкільного віку з загальним недорозвиненням мовлення. Об’єкт дослідження – корекційно-логопедична робота з дітьми старшого дошкільного віку з загальним недорозвитком мовлення. Предмет – особливості організації корекційно-логопедичної роботи з використанням засобів арттерапії з дітьми старшого дошкільного віку з загальним недорозвитком мовлення ІІІ рівня. Метою дослідження стало теоретичне вивчення заявленої проблеми; розробка оригінальної структурнозмістової моделі корекції мовленнєвих порушень засобами арттерапії у дітей старшого дошкільного віку з загальним недорозвитком мовлення ІІІ рівня, спрямованої на комплексне подолання мовленнєвих порушень та стимуляцію розвитку особистості дитини; впровадження її у процес корекційної логопедичної роботи в умовах логопедичної групи закладу дошкільної освіти. Узагальнення матеріалів теоретичного та експериментального досліджень з зазначеної проблеми дозволяє стверджувати, що арттерапія є потужним корекційним інструментом подолання порушень мовлення, який природньо інтегрується в логопедичний процес, виконуючи мотивуючу, комунікативну, релаксаційну та розвиваючу функції.
Keywords: арттерапія; загальне недорозвитком мовлення (ЗНМ); діти старшого дошкільного віку; логопедична та розвивальна робота; корекція мовленнєвих порушень; мовленнєвий розвиток