Роль чинників ґрунтоутворення у формуванні чорноземів типових Придністерського Поділля - Лісовський, Андрій; Lisowskyj, Andrej (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано роль факторів ґрунтоутворення у формуванні чорноземів типових Придністровського Поділля. Схарактеризовано геологічні, гідрогеологічні, кліматичні умови становлення, функціонування і дегра- дації генезису чорноземів типових на досліджуваній території, а також геоморфологічні умови як чинник- ретранслятор, що перерозподіляє речовини й енергію відповідно до форми рельєфу. Показано особливості антропогенного впливу на чорноземи Придністровського Поділля. This article examines the role of soil formation factors in the formation of typical chernozem Prydnisterskyi Podolia. The characteristic geological, hydrogeological and climatic conditions for the formation, function and degradation of the genesis of typical chernozem in the investigated area. Geomorphological conditions are considered as a factor relay that redistributes matter and energy according to the form of relief. The peculiarities of human impacts on the chernozem Prydnisterskyi Podolia
The Role of Soil Formation Factors in the Formation of Typical Chernozem Prydnisterskyi Podolia
Keywords: рельєф; клімат; геологічна будова; лесоподібний суглинок; температура повітря; чорнозем типовий; ґрунтотворення; topography; climate; geological structure; lesopodibnyy loam; air temperature; typical black soil; formation