Problems of life insurance development in terms an unstable financial environment - Борисюк, Олена Володимирівна; Дацюк-Томчук, Марія Богданівна; Borysiuk, Olena V.; Datsiuk-Tomchuk, Mariia B. (Східноєвропейський національний уніеврситет імені Лесі Українки, 2019)
In modern conditions, life insurance plays a crucial role for the economy of the country and its citizens, because it is aimed at financial and social protection of the population through the organization of an integrated system of material security in the event of various events associated with life, health, disability or other events, which can lead to a significant imbalance of family or personal budgets, and a decline in living standards. The main trends of life insurance development in Ukraine presented in the study demonstrate that current processes of globalization have a serious impact on the complications of consumer and savings properties of life insurance through the merger of insurance, credit and investment products. At the same time, in Ukraine, this type of insurance is hampered by a number of factors, due to which it does not become widespread. That is why the article focuses on the problems of life insurance development in the context of financial imbalances and proposes directions for their activation in Ukraine. В сучасних умовах страхування життя грає найважливішу роль для економіки країни і її громадян, оскільки воно направлено на фінансовий і соціальний захист населення за допомогою організації комплексної системи матеріального забезпечення при настанні різних подій, пов’язаних з життям, здоров’ям, працездатністю або іншими обставинами, які можуть привести до значного дисбалансу сімейного або особистого бюджету, зниження рівня життя. Представлені в дослідженні основні тенденції розвитку страхування життя в Україні наочно демонструють, що процеси глобалізації, що відбуваються в даний час, роблять серйозний вплив на ускладнення споживчих і накопичувальних властивостей страхування життя за рахунок злиття страхового, кредитного та інвестиційного продуктів. Варто відмітити, що метою стимулювання розвитку страхування життя в європейських країнах є надання цілої система фінансових пільг для довгострокового страхування життя. Так, наприклад, в ряді країн податок на страхові виплати за такими договорами нижче, ніж на дохід по банківських депозитах. В інших країнах діють податкові пільги на страхові внески, які сплачуються за довгостроковими договорами страхування життя, надаються пільги і на оподаткування інвестиційного доходу від розміщення страхових резервів. У звязку із цим у розвинених країнах страхові компанії життя є найбагатшими фінансовими інститутами, які акумулюють значно більше коштів, ніж банки. Так, резерви таких страховиків становлять сотні мільярдів доларів США. Накопичувальне страхування життя - найбільш поширений вид страхування в Західній Європі, Америці і Японії. Проте в Україні даний вид страхування стримують ряд факторів, завдяки чому воно не набуває широкого розвитку. Саме тому в статті акцентовано увагу на проблемах розвитку страхування життя в умовах фінансових дисбалансів та запропоновано напрямки їх активізації в Україні.
Проблеми розвитку страхування життя в умовах нестабільного фінансового середовища
Keywords: life insurance; insurance payments; accumulative life insurance; insurance product; life insurance reserves; страхування життя; страхові платежі; накопичувальне страхування життя; страховий продукт; резерви зі страхування життя