Система охорони державної таємниці - Качковська, Леся Ростиславівна; Kachkovska, Lesia R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Система охорони державної таємниці» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавр спеціальності 125 «Кібербезпека». Курс має своїм завданням сформулювати у студентів загальні знання щодо поняття, характеристики та змісту таємної інформації, особливостями її схоронності органами безпеки, судової та правоохоронної діяльності; кола органів, установ, що мають повноваження щодо здійснення цієї діяльності, ознаки розмежування цих органів та характеристика їх компетенції; характеристика статусу посадових осіб, яким надано право здійснення охорони державної таємниці, їх права, обов'язки, гарантії. Оволодіння студентами цими знаннями допоможе їм зорієнтуватися у майбутній професії, сформулювати уявлення про зміст діяльності відповідних органів безпеки. Програма навчальної дисципліни включає поняття та зміст державної таємниці, органів безпеки, судової та правоохоронної діяльності, загальні питання організації та функціонування системи охорони секретної інформації; аналізу принципів її побудови відповідними органами, які наділені повноваженнями здійснювати діяльність у сфері безпеки.
Keywords: програма навчальної дисципліни; джерела права; державна політика у сфері державної таємниці; принципи та організація системи охорони державної таємниці; інформація; національна безпека України