Інформаційні технології захисту цифрової обліково-аналітичної інформації підприємства - Вовтонюк, Дарина Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі акцентовано увагу на дослідженні теоретичних аспектів та прикладних положень щодо інформаційних технологій захисту цифрової обліково-аналітичної інформації підприємства. У результаті ґрунтовного аналізу вузькоспеціалізованих та фундаментальних праць вітчизняних та зарубіжних вчених і практиків сформовано сутнісні аспекти понять у контексті захисту цифрових даних обліку та аналізу. Зосереджено увагу на економічно-правовому аспекті безпеки цифрової обліково-аналітичної інформації. Уточнено поняття «конфіденційна інформація» у структурі механізму захисту облікових даних. Ідентифіковано та систематизовано сукупність заходів безпеки, що створюватимуть кібербезпеку інформації, що міститься в бухгалтерських документах. Виокремлено завдання хмарних технологій у захисті обліково-аналітичної інформації. Здійснено аналіз зовнішнього середовища досліджуваного підприємства та виявлено виду економічної діяльності до якого воно відноситься. Здійснено фінансово-економічний аналіз з метою виявлення резервів організації безпеки обліково-аналітичної інформації підприємства на практиці. Визначено конкурентні переваги досліджуваного підприємства у результаті SWOT та PEST аналізу. Результати конкурентного середовища можуть бут враховані у процесі стратегічного планування задля розвитку підприємства. У роботі вдосконалено методичні рекомендації щодо формування механізму захисту обліково-аналітичної інформації та врахування його в обліковій політиці підприємства. Елементами наукової новизни є удосконалення процедури використання хмарних технологій у захисті цифрових даних у контексті контролю. Набули подальшого розвитку методичні рекомендації щодо збереження комерційної таємниці за допомогою інформаційних технологій. Практичне значення мають методичні рекомендації, що формують механізм захисту обліково-аналітичної інформації. Запропонована методика може стати основою облікової політики підприємства у вигляді послідовності дій та комплексу заходів, що буде реалізовуватись з метою збереження конфіденційності обліково-аналітичної інформації.
Keywords: обліково-аналітична інформація; заходи безпеки; комерційна таємниця; кібербезпека; хмарні технології