Дослідження методів комп’ютерного зору для класифікації зображень на прикладі розпізнавання видів квітів - Малярчук, Богдана Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена розробці локального програмного застосунку Blossom Lens, призначеного для автоматичного розпізнавання квітів за зображеннями із використанням методів комп’ютерного зору та глибокого навчання. У дослідженні розглянуто основні підходи до класифікації зображень із допомогою згорткових нейронних мереж, виконано вибір архітектури моделі, підготовку та аугментацію набору даних, проведено навчання та оцінювання якості моделі. У роботі реалізовано повнофункціональний настільний застосунок з графічним інтерфейсом, підтримкою української та англійської мов, інтеграцією з Wikipedia API, а також можливістю експорту результатів у формати TXT і PDF. Передбачено автоматичне збереження класифікацій у захищеному форматі, побудову матриці плутанини та можливість донавчання моделі. Розроблений програмний продукт протестовано на різних прикладах зображень, що підтвердило його стабільність, зручність у використанні та високу точність класифікації. Blossom Lens може бути використаний у навчальному процесі, наукових дослідженнях і в повсякденному житті для розпізнавання об’єктів флори.
Keywords: комп’ютерний зір; либоке навчання; горткова нейронна мережа; класифікація зображень; інтерфейс користувача; Python; Wikipedia API; Blossom Lens; Tkinter; PDF