Тренінг розвитку soft skills: силабус вибіркової навчальної дисципліни підготовки бакалаврів - Малімон, Людмила Яківна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Особистісна самореалізація та професійна успішність в сучасному VUCA-світі безпосередньо залежать від сформованості міжпрофесійних, універсальних, корисних для будь-якого виду діяльності м’яких навичок (soft skills), які протиставляються жорстким – спеціальним вузькопрофесійним навичкам (hard skills), оскільки не мають однозначної жорсткої прив’язки до конкретної професійної сфери, дають змогу швидко адаптуватися до нових умов, вибудовувати ефективні стосунки, змінювати сферу зайнятості, вирішувати особистісні та професійні проблеми. Навчальна дисципліна «Тренінг розвитку soft skills» присвячена вивченню змісту та формуванню soft skills у сучасних студентів.
Програма навчальної дисципліни складена у відповідності до Стандарту вищої освіти України за спеціальністю 053 «Психологія» і враховує його вимоги. Метою навчальної дисципліни “Тренінг розвитку soft skills” є забезпечення теоретичної підготовки та формування у сучасних студентів основних навичок 21 століття (soft skills) як таких, що допомагають реалізовувати власні життєві плани та досягати життєвих (у тому числі професійних) цілей, ефективно реагувати на нові виклики. Програмою передбачені лекційні і практичні заняття, на яких будуть інтенсивно застосовуватися інтерактивні, тренінгові форми роботи. Окрім аудиторних занять, програма включає значний об’єм самостійної роботи студентів з метою опрацювання теоретичних джерел і виконання самостійних практичних завдань.
Keywords: Soft skills; Hard skills; самопрезентація; цілепокладання; тайм-менеджмент; самореалізація; емоційний інтелект; ефективна комунікація; нетворкінг; лідерські якості; стрес-менеджмент; управління конфліктами