Динаміка показників ендогенної інтоксикації в легкоатлетів-спринтерів залежно від ступеня фізичного навантаження - Назар, Павло; Nasar, Pavlo; Осадча, Оксана; Osadcha, Оksana; Левон, Марія; Levon, Mariya; Шматова, Олена; Shmatova, Elena (Національний університет фізичної культури та спорту України (м. Київ), 2014)
Мета роботи – вивчення особливостей розвитку ендогенної інтоксикації в легкоатлетів-спринтерів залежно від ступеня фізичного навантаження. У спортсменів до, після й на третю добу після фізичних навантажень досліджували гемограму периферійної крові за допомогою загальноприйнятих гематологічних методів. Під час фізичного навантаження в крові спортсменів накопичувалися проміжні та кінцеві продукти метаболізму: окисної модифікації білків, перекисного окислювання ліпідів і молекул середньої маси, що обумовлюють токсичний вплив на організм. На третю добу після фізичних навантажень виявляється тенденція до зниження вмісту в периферійній крові продуктів обміну, що обумовлюють розвиток ендотоксикозу. The aim is to study the characteristics of endogenous intoxication among athletes-sprinters depending on the degree of physical loads. Athletes before and after 3 days after exercising, hemogram of peripheral blood was studied using conventional hematological methods. During physical activity intermediate and end products of metabolism are accumulate: oxidative modification of proteins, lipid peroxidation and the average weight molecules, causing toxic effects on a body. On the third day after exercising there is a tendency of reducing the contents in the peripheral blood of metabolic products that contribute to the development of endotoxemia.
Dynamics of Indices of Endogenous Intoxication Among Athletes-sprinters Depending on the Degree of Physical Loads
Keywords: спорт; імунітет; легка атлетика; sports; immunity; track and field athletics