Національна ідентичність у фреймових структурах (на матеріалі сленгових соматизмів у сучасних українській і німецькій мовах) - Русановська, Т. В.; Rusanovska, T. V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті здійснено спробу виявити національні особливості у фреймових структурах вторинних номінацій частин тіла людини в українському й німецькому сленгах. Визначено поняття “соматична лексика” та структу- ровано загальний фрейм “частини тіла людини”, а також установлено ступінь його вербалізації в українському й німецькому сленгах. Охарактеризовано вплив ментальних стереотипів на семантичну трансформацію слів у сленгу. In the article an attempt to identify the national features in the frame structures of the secondary nominations of the human body parts in the Ukrainian and German slang is made. The concept of “somatic vocabulary” is defined and the general frame of “Parts of Human Body” is structured, and the level of its verbalization in the Ukrainian and German slang is also determined. The analysis of the influence of mental stereotypes on the semantic transformation of the words in slang is also carried out in the paper.
The National Identity in the Frame Structures (Based on the Slang Somatisms Data in Modern Ukrainian and German)
Keywords: фрейм; соматизми; сленг; вторинна номінація; ментальний стереотип; frame; somatisms; slang; secondary nomination; mental stereotype