Ренатуралізація земель як основа середовище стабілізуючого підходу в екосистемах Українського Полісся - Полянський, Сергій Володимирович; Полянська, Тетяна Олександрівна; Шут, Богдан Володимирович (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2025)
Висвітлено негативні й екологічно небезпечні явища на осушених землях Українського Полісся, що мають стати цільовим завданням проєктів їхьої ренатуралізації. Ці проєкти мають передбачати відповідну реконструкцію та модернізацію наявних дренажних мереж, корінну й екологічно спрямовану зміну напрямів використання торфово-болотних комплексів, поступово створюючи там біорізноманіття. Впровадження екологічно вивіреного просторового чергування на осушених болотних комплексах пасовищ, сіножатей, чагарникових, лісових та інших угідь, відтворення озер, водоймищ, деревних і рослинно-болотних угрупувань, розширення мисливських, рибальських, природоохоронних і рекреаційних територій – все це має входити у цільові завдання ренатуралізації заболочених і болотних екосистем Українського Полісся.
Keywords: осушені землі; торфовища; ренатуралізація; екосистема; болотний комплекс; Українське Полісся; 627.53(477.82)