Правописні анормативи на сторінках газет Волині - Швирид, Тетяна; Shvyryd, Т. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті досліджено феномен правописної помилки на рівні волинських газет за період січень–березень 2015 року. Здійснено лінгвістичний аналіз газетних текстів із метою виявлення відхилень від правописних норм української літературної мови. Систематизовано негативний мовний матеріал відповідно до класифікації мовних анормативів. Простежено частотність орфографічних та пунктуаційних помилок. Запропоновано шляхи вдосконалення процесу редагування та підвищення рівня мовної грамотності друкованих ЗМІ Волині, а також наведено короткий термінологічний апарат правописної помилкології. In the article studied phenomenon of the spelling mistakes at Volyn newspapers for the period of January–March 2015. Done a linguistic analysis of newspaper texts in order to identify deviations from the orthography norms of Ukrainian literature language. Negative language material is systematized according to the current classification of the language mistakes. The frequency of punctuation and orthography errors as well as the level of linguistic risk in the process of editing is traced. Ways of improving the process of editing and enhance language of the Volyn print massmedia and brief terminology of the spelling mistakes are offered. The article can be useful for publishers, editors, journalists, philologists and students of the philological or journalistic faculty.
Spelling Mistakes in the Newspapers of Volyn
Keywords: мовна норма; linguistic norms; мовна помилка; linguistic mistake (abnormity); правописний анорматив; orthographic mistake; орфографічна помилка; spelling errors; пунктуаційна помилка; punctuation mistakes