Формування механізмів мовленнєвої діяльності у дітей дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення. - Брушневська, Ірина Миколаївна (My University, 2024)
Сучасні тенденції дослідження загального недорозвитку мовлення (ЗНМ) у дітей неможливі без інтеграції психологічного, психолінгвістичного та нейропсихологічного підходів до з’ясування патологічних механізмів та структури зазначеного порушення мовленнєвого розвитку. Це, зокрема, обумовлює зміщення акцентів з лінгвістичного феноменологічного вивчення порушення на виявлення ланок і рівнів порушення, збереження психічної діяльності, співвідношення мовленнєвих і немовленнєвих компонентів у структурі мовленнєво-мисленнєвої діяльності, моделювання психологічних, лінгвістичних і нейропсихологічних механізмів компенсаторних і провідних впливів.
Keywords: мовленнєва діяльність; загальний недорозвиток мовлення; діти дошкільного віку; порушення мовлення; 376.1-056.264:373.2