Вікова динаміка розвитку швидкісно-силових якостей у футболістів - Федецький, Артем; Fedetskyi, Artem (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Завдання статті – визначити вікову динаміку розвитку швидкісно-силових якостей футболістів. У дослідженні брали участь 238 хлопчиків 8–17 років, які професійно займаються футболом. Залежно від віку створено 10 груп юних футболістів, які проходили тест «Стрибок у довжину з місця». Кожному учаснику надавалося три спроби, зараховували найкращий результат. Отже, вікові анатомо-фізіологічні зміни, які відбуваються в організмі хлопчиків, накладають відбиток на прояв швидкісно-силових якостей. Загалом швидкісно-силові якості футболістів постійно, але нерівномірно, зростають. Найвищі темпи зростання швидкісно-силових якостей виявлено в 13–15 років. Objective: to determine the age dynamics of the development of football players’ power-speed qualities. Materials: the study involved 238 boys aged 8–17 who are engaged in professional football. Depending on the age, 10 groups of young players were formed. They underwent the test «Long jump from the place». Each participant had three attempts, the best result was counted. Results and conclusion: age anatomical and physiological changes that occur in boys’ bodies have impact on power-speed qualities. On the whole, football players’ power-speed qualities increase continuously, but not evenly. The highest rates of growth of power-speed qualities has been detected among people aged 13–15.
Age Dynamics of the Development of Football Players’ Speed-power Qualities
Keywords: вікова динаміка; футболісти; швидкісно-силові якості; age dynamics; football players; power-speed qualities