Індивідуалізація та диференціація навчання математики в умовах інклюзивного навчання - Вітковська, Наталія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі розкрито вивчення та характеристика форм і методів організації навчання в інтегрованому класі старшої школи під час уроків математики, враховуючи наявність учнів з ООП. Розкрито принципи і сутність інклюзивного навчання. Визначено психолого-педагогічні особливості дітей з особливими освітніми потребами. Окреслено суть індивідуалізації та диференціації навчання: поняття, види, форми. Сформовано особливості викладання математики в інклюзивному класі. Оцінено механізм адаптації навчальних матеріалів та завдань до індивідуальних потреб учнів. Описано використання дидактичних матеріалів, що враховують особливості сприйняття інформації учнями з різними освітніми потребами. Проаналізовано використання інформаційно-комунікаційних технологій для індивідуалізації навчання. Проведено педагогічний експеримент та проаналізовано його результати.Практичне значення роботи визначене можливістю інтеграції його результатів в роботу з дітьми старших класів, які мають ООП, зокрема під час вивчення математики в ЗЗСО « Луцька гімназія No 3 Луцької міськради» для учнів 9-го класу.
Keywords: інклюзивна освіта; індивідуалізація навчання; диференціація навчання; інклюзивне середовище; здобувачі освіти з особливими освітніми потребами; індивідуальний підхід; математична освіта