Urban population of Volyn region: resettlement and dynamics - Павловська, Тетяна Сергіївна; Погребський, Тарас Георгійович; Голуб, Геннадій Сергійович; Поручинський, Володимир Іванович; Pavlovska, Tetiana S.; Pohrebskyi, Taras H.; Holub, Hennadii S.; Poruchynskyi, Volodymyr I. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2019)
У статті відображено результати аналізу розселення наявного міського населення у Волинській області станом на 01.01.2017 та динаміки його чисельності упродовж 01.01.2013−01.01.2017 рр. Для цього було охарактеризовано й закартографовано просторове поширення міських населених пунктів у межах області; з’ясовано рейтинг Волинської області серед інших регіонів України за часткою кількості міських населених пунктів і часткою міських жителів; проаналізовано кількість наявного населення та його динаміку за вказаний п’ятирічний період в містах обласного підпорядкування та в інших міських населених пунктах краю; проаналізовано кількість наявного міського населення та його динаміку за вказаний час в адміністративних районах області; закартографовано й охарактеризовано просторовий розподіл частки міських жителів Волинської області в розрізі адміністративних районів; простежено динаміку урбанізаційних процесів у Волинській області упродовж зазначеного часу. Дослідження здійснено із використанням статистичних даних Головного управління статистики у Волинській області та Державної служби статистики України. Застосовано такі методи досліджень, як порівняльно-географічний, математико-статистичний, геоінформаційного моделювання (з використанням MapInfo Professional 8.0 SCP). У процесі дослідження було відмічено стабілізацію урбанізаційних процесів у Волинській області в останні роки аналізованого періоду на рівні 52,3 %. При цьому в різних містах й адміністративних районах регіону простежується різновекторна динаміка кількості міських мешканців. З’ясовано, що на чисельність міського насе лення та рівень урбанізації Волинської області, крім природного відтворення населення і внутрішньорегіональної міграції, вагомий вплив мають міжрегіональні та міждержавні міграційні потоки. Стабільність показника урбанізації Волинської області на фоні скорочення чисельності міського населення деяких адміністративних районів та кількості мешканців більшості міст зумовлена зниженням числа сільських жителів регіону у зв’язку із природними й міграційними процесами.

Introduction. Currently, the spatial and temporal evolution of urban settlement systems has become an important object of the research at the regional, national and global levels. After all, urbanization is a rather complicated process. On the one hand, it is characterized by an increase in the size of the urban population, level of comfort and standard of living, modernization of all spheres of society's life. On the other hand, urbanization is accompanied by tensions regarding the use of basic natural resources, inconsistency in the demands of life comfort from the pace of development of housing and communal services and the planning structure of cities, etc. The study of the spatial and temporal evolution of the urban settlement systems is an important task on the regional, national and global levels. Therefore, the identification of resettlement patterns, the dynamics of urban processes and qualitative characteristics of the urban population, in particular, Volyn region are very relevant and deserve attention of modern geodemographers. The aim of the article is to analyze the settlement of the existing urban population and its dynamics in Volyn region. Research methodology. The following research methods are used: comparative-geographical, mathematical- statistical, method of geoinformation modeling (using MapInfo Professional 8.0 SCP). The results of the research reflect the current urban tendencies in Volyn region, in particular, the unevenness of the settlement of the urban population through natural and economic factors. During the research period, the dynamics of the number of urban residents increased as a result of migration growth, and the percentage of urbanization in Volyn region stabilized. Currently, the number of urban population and the urbanization of Volyn region, in addition to natural reproduction of the population and intra-regional migration, have a significant impact on interregional and interstate migration flows. Since urbanization reflects contemporary socio-economic trends in the development of society, the issue of urban lifestyles remains among perspective research. Scientific novelty and practical significance. The course, trends and dynamics of urbanization processes in Volyn and other Ukrainian regions have become an important task on the way to improving the effectiveness of spatial planning, especially in terms of territorial and administrative reform in Ukraine.
Міське населення Волинської області: розселення та динаміка
Keywords: Волинська область; міграційний приріст; місто; міське населення; природний приріст; селище міського типу; урбанізація; Volyn region; migration growth; city; urban population; natural growth; urban-type settlement; urbanization