Суб’єкти та об’єкти правовідносин в сфері доступу до публічної інформації - Юхимюк, Ольга Михайлівна; Yukhymiuk, Olha M. (Науково-дослідний центр правової інформатики НАПрН України, 2011)
Право на доступ до публічної інформації має принципове значення у сучасній демократичній державі. Суб’єктами відносин у сфері публічної інформації виступають її розпорядники (суб’єкти владних повноважень, окремі суб’єкти господарювання) та запитувачі (фізичні та юридичні особи). Об’єктом правовідносин виступає сама публічна інформація, яку можна поділити на дві категорії: публічна інформація з відкритим доступом та публічна інформація з обмеженим доступом (конфіденційна, службова і таємна).

The right to public information access has a fundamental value in the modern democratic state. As subjects of relations her managers (subjects of authority) and declarant (physical and legal persons) come forward in the field of public information. The object of legal relationships is public information that can be divided into two categories: public information with open access and public information with the limited access (confidential, official and secretly).
Subjects and objects of legal relationships in the sphere of access to public information
Keywords: суб’єкт правовідносин; об’єкт правовідносин; subject of legal relationships; object of legal relationships; публічна інформація; public information