Лексико-семантична репрезентація війни росії проти України (на матеріалі BBC News та BBC News Україна) - Панасюк, Ганна Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дана магістерська робота присвячена лексико-семантичній репрезентації війни Росії проти України на матеріалі новинних статей BBC News та BBC News Україна. Актуальність теми дослідження зумовлена потребою аналізу сучасних інформаційних джерел, які формують громадську думку та впливають на сприйняття війни в міжнародному контексті. Робота містить аналіз структурно-семантичних характеристик та стилістичних засобів новинних текстів, в яких використовуються різноманітні лексичні та фразеологічні одиниці. Проаналізовано основні підходи до створення та інтерпретації таких текстів, визначено їх ключові функції та особливості. У ході дослідження були розглянуті теоретичні засади лексико-семантичного аналізу, методи та прийоми лінгвістичного аналізу новинних текстів, а також їх значення в контексті сучасної комунікації. Практична частина роботи включає аналіз конкретних прикладів текстів, створених англомовними та україномовними медіа у період 2022-2024 років, з особливим акцентом на матеріалах, що висвітлюють події після 24 лютого 2022 року. Лексико-семантична репрезентація війни в статтях BBC News та BBC News Україна демонструє різноманіття мовних засобів, що використовуються для формування громадської думки. Лексеми та фраземи, що використовуються для опису війни, відображають культурні, соціальні та політичні особливості країни. В результаті дослідження було виявлено основні тенденції та особливості використання лексико-семантичних засобів у текстах на тему російсько-української війни, що дозволяє зробити висновки про ефективність таких текстів у передачі інформації та впливу на аудиторію.
Keywords: лексико-семантичне поле; репрезентація війни; лексичні одиниці; семантичний аналіз; українська мова; англійська мова; медіа; маніпуляція; патріотизм; агресія