Картографічне моделювання структури землекористування в басейнах малих річок (за даними дистанційного зондування Землі) - Ковальчук, І. П.; Швець, О. І.; Андрейчук, Ю. М.; Kovalchuk I. P.; Shvets, O. I.; Andreychuk, Y. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті обґрунтовано доцільність збирання та формування баз даних землевпорядної інформації в межах басейнових систем на основі дешифрування матеріалів ДЗЗ. Висвітлено питання обробки космічних знімків для визначення рис структури землекористування через виділення його різнофункціональних типів у басейнових системах малих річок. Основним джерелом інформації виступали космічні знімки супутника QuickBird, які опрацьовували за допомогою геоінформаційного програмного забезпечення ESRI ArcGis 9.0. Методично дослідження виконували автоматичним та напівавтоматичним способом із залученням спеціалізованих програмних модулів. У результаті цих робіт у структурі землекористування басейну р. Бережниця виділено шість основних типів використання земель (землі з лісовим покривом, землі сільськогосподарського призначення, селитебні території, землі під господарськими об’єктами, землі, які використовуються для технічної інфраструктури, та землі з проявом сукцесійних процесів), у межах яких віддешифровано 32 підтипи землекористування. Отримані дані склали геопросторовий тематичний шар комплексної геоінформаційної моделі «Басейн річки Бережниця» та послугували основою для моделювання геоекологічного стану досліджуваної території. Отож, у басейні Бережниці вдалося виокремити території, які потребують упровадження різнопланових оптимізаційних заходів (з урахуванням видового різноманіття негативного впливу людської діяльності та його геоекологічних наслідків) і запропонувати оптимальну структуру басейнового землекористування. The expediency of collecting land use information within basin systems and data bases creation based on interpretation of space imagery materials in the article was grounding. The question of space imagery processing with aim to define a land use structure by determining his different functional types within basin systems of small rivers was cleared up. Main information source are images from QuickBird satellite which worked out using geoinformational software by ESRI – ArcGIS 9.0. Methodically the research was made by automate and semiautomatic method using special program modules. As result of research workflow in land use structure within river Berezhnycia basin was determine 6 main types of land using (lands under forest cover, lands of agricultural using, urban territories, lands under economic objects, lands under technical infrastructure, lands under vegetational fluctuation) within which determine 32 subtypes of land use. Produced data made geospatial thematic coverage in complex geoinformational model “Berezhnycia river basin” and serving as base for geoecological state modeling of researched area. Thus, in Berezhnycia basin was able to distinguish territories that needs an implementation optimization activities (considering diversity of negative human activity influence and his geoecological consequences) and propone an optimal structure of basin land use.
Use of Remote Sensing Data for Cartographic Modeling of Land Use in The Basins of Small Rivers
Роботу виконано на кафедрі геодезії та картографії НУБіПУ
Keywords: басейн малої річки; землекористування; дистанційне зондування Землі; геоінформаційне моделювання; small river basin; land use; remote sensing; GIS modeling of land use