Kontynuacja czy przeciwieństwo? Rosja a Związek Sowiecki w publicystyce politycznej Romana Dmowskiego i Józefa Mackiewicza - Вайнгертнер, Пшемислав; Wajngertner, P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
В статті автор аналізує ідеї публіцистики Романа Дмовського та Юзефа Мацкевича. Як Роман Дмовський (1864–1939), ідеолог, політик і публіцист, відомий як творець сучасного польського націоналізму, засновник, керівник і лідер польського націоналістичного табору в ХХ ст., так і Юзеф Мацкевич (1902–1985), журналіст і політичний письменник, після Другої світової війни емігрант і антикомуніст, належать до грона найцікавіших представників польської політичної думки ХХ ст. Вони також визнані опінієтворчими політичним публіцистами. Стаття є спробою проаналізувати думки Р. Дмовського та Ю. Мацкевича щодо причин, перебігу й наслідків більшовицького перевороту в Росії в 1917 році. Р. Дмовський трактував радянську державу і його ідеологію як результат російської ментальності, тодішнього устрою та історії Росії. Майкевич протиставляв комунізм і радянську «Большевію» російській духовності у відповідності з гаслом: де починається комунізм і його тоталітарний устрій, там обривається тяглість державності і починається тоталітарна перебудова свідомості людей. W artykule autor analizuje idee publicystyki Romana Dmowskiego i Józefa Mackiewicza. Zarówno Roman Dmowski (1864–1939), ideolog, polityk i publicysta powszechnie uznawany za twórcę nowoczesnego polskiego nacjonalizmu; założyciel, przywódca i autorytet polskiego obozu narodowego w XX w., jak i Józef Mackiewicz (1902–1985), dziennikarz i pisarz polityczny, po II wojnie światowej emigrant i antykomunista, należą do grona najciekawszych przedstawicieli polskiej myśli politycznej w XX wieku. Są również uznawani za opiniotwórczych publicystów politycznych. Artykuł jest próbą analizy opinii R. Dmowskiego i J. Mackiewicza na temat przyczyn, przebiegu i konsekwencji przewrotu bolszewickiego w Rosji w 1917 r. Dmowski traktował państwo sowieckie i jego ideologię, jako rezultat rosyjskiej mentalności, wcześniejszego ustroju i historii Rosji. Mackiewicz przeciwstawiał komunizm i sowiecką «Bolszewię» duchowości rosyjskiej zgodnie z hasłem: gdzie zaczyna się komunizm i jego totalitarny ustrój – zostaje zerwana ciągłość państwowości i zaczyna się totalna przebudowa świadomości ludzi. In the article autor analises the ideas of publicystics of Roman Dmowski and Jozef Mackiewicz. Both Roman Dmowski (1864–1939), the ideologue, politician and writer, widely recognized as the founder of modern Polish nationalism; leader and political authority of Polish national camp in the 20th century, as well as Jozef Mackiewicz (1902–1985), journalist and political writer, after World War II the emigrant and famous anti-Communist, were the most interesting representatives of the Polish political thought in the 20th century. They are also regarded as influential political journalists. This article is an attempt to analyses the opinion of R. Dmowski and J. Mackiewicz on the causes, course and consequences of the bolshevik upheaval in Russia in 1917. Dmowski treated the Soviet state and its ideology as a result of the Russian mentality, the previous regime and the history of Russia. Mackiewicz opposed communism and Soviet «Bolszewia» Russian spirituality, according to the motto: where starts communism and its totalitarian regime – continuity of statehood is broken and the total reconstruction of the awareness of the people starts.
The Continuation or the Opposite? Russia and the Soviet Union in the Political Journalism of Roman Dmowski and Jozef Mackiewicz
Тяглість чи протиборство? Росія і Радянський союз у політичній публіцистиці Романа Дмовського і Юзефа Мацкевича
Keywords: націоналізм; nationalism; національний табір; national camp; антикомуніст; anti-Communist; польська політична думка; Polish political thought