Багаторічна динаміка річкового стоку Стоходу (гідропост Малинівка) - Павловська, Тетяна Сергіївна; Білецький, Юрій Валентинович; Геналюк, Роман; Мороз, Марія (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Проаналізовано багаторічний (1970−2019 рр.) режим середньорічних, максимальних і мінімальних витрат річки Стохід (гідропост Малинівка) з урахуванням природних та антропогенних чинників. Під час дослідження було з’ясовано, що величини середньорічних і мінімальних витрат не мають вираженої тенденції змін за цей відтинок часу, лінійний тренд багаторічної динаміки максимального стоку демонструє його зниження в напрямі до сьогодення. При цьому багаторічний режим опадів на метеостанції Луцьк (за відсутності даних річних сум опадів на досліджуваному гідропосту у Волинському центрі з гідрометеорології (далі ВЦГМ) було обрано метеостанцію, найближчу до верхньої частини басейну річки) характеризуються спрямованістю до зростання. Циклічні коливання середньорічного, максимального стоку, річних сум опадів у басейні р. Стохід на гідропосту Малинівка є синхронними та, переважно, синфазними. Для мінімального стоку й опадів простежується асинхронність фаз коливань їх величин із початку досліджуваного періоду й до кінця 90-х років ХХ ст. На такий багаторічний режим функціонування верхів’я річки Стохід мають вплив кліматичні характеристики (зміна річного режиму випадання опадів, зростання середньомісячних та середньорічних величин температури повітря) та господарська діяльність людини на водозборі: будівництво меліоративних каналів, штучних водойм, робота насосної станції.
Keywords: Волинська область; гідрологічний режим; гідропост; річковий басейн; річка Стохід; річковий стік; 502.51:556.53 (477.82)